Man kan inte klaga på fördomar man själv skapar…

Åh, detta ämne. Detta ämne som kan få folk att explodera, åsikter att balla ur och de snällaste ögon att se rött… 😉 Jag har tagit upp det förr… och gör det igen. Och det är inte för att provocera, och är inte heller ett aprilskämt, utan endast för att jag återigen blir… nästan… fascinerad över vissa grejer. Det här inlägget handlar om ridtravare, eller snarare – ridtravar-ägare! Och jag hoppas att ni sen kan hjälpa mig att denna gång få lite mer klarhet. Jag har lite funderingar, nämligen. Lite grejer, många gör, som för mig inte har någon bra förklaring. Jag blir förvirrad när det handlar om dubbelmoral, vilket jag nu ska försöka beskriva vad jag anser är den största dubbelmoralen när det handlar om just ridtravare – och deras ägare.

20140401-091022.jpg

Hur ofta hör man inte om att ägare till ridtravare känner sig typ diskriminerade i hästvärlden? Att många, överallt dem går, möts av fördomar och skitsnack om deras hästar? Att dem blir neddömda på dressyrtävlingen för att dem har en travare, och domaren har fördomar? Att alla andra har fördomar, mot deras hästar… Jag förstår inte. Jag vill få klarhet i det här.

Jag har nu ägt min varmblodiga travhäst i snart 2 år. Jag har under tiden varit hyfsat aktiv i häst- och ridsportsvärlden. Jag har haft en ganska ”stor” hästblogg och varit ute en hel del i ”smeten”, på tävlingar och annat hästrelaterat. Och trots detta har jag inte mött de där ”halvblods-folket” som skulle vara nästintill… mobbare, som ser ner på ”oss”, har fördomar och snackar skit. Jag har inte mött en enda, vad jag kan minnas. Och då har jag ändå träffat en hel del hästmänniskor senaste åren, en hel del ”halvblods-folk” och tävlingsryttare… Varför har inte jag stött på dessa fördomar och mobbing? Har jag bara haft tur, eller vad handlar det om? Visst att någon, någon gång säkert sagt ”jaha, du har köpt en travhäst, då satsar du inte på högsta klasserna alltså”, men sånt kan man väl inte tycka är skitsnack? Det är ju bara ren fakta. Och självklart hade jag inte köpt en häst som faktiskt är avlad för något helt annat ifall jag hade som mål att rida svårklass i dressyr eller hoppning…? För det är bara fakta.

Oavsett ras och härstamning är det trots allt inte många hästar som når högsta nivån. Det finns ju en anledning till att högsta klassen är 1,60 i hoppning. Hade lite vem som helst kunnat hoppa det, hade man ju behövt höja hindren för att få ut ”en högre nivå”. Alla hästar kan inte nå högsta nivån, så är det bara.

20140401-100914.jpg

Men för att återgå till ”fördomarna”… Jag tycker nog att det varit värre med min arab, alltså om något ska klassas som fördomar och tråkig attityd. Men så är ju han utbildad på en väldigt hög nivå också, så han sticker väl ut lite i mängden. Men det är inget jag har tagit åt mig av, någonting, eller ens minns vad som har varit sagt – så mycket bryr jag mig… 😉 Så jag kan ju tycka att OM ni nu nästintill nästan blir mobbade för ert val av häst – varför inte fräsa ifrån, göra något åt det, eller helt enkelt bara ”peka finger” och gå vidare? Alltså, nu menar jag face to face, och inte sitta i efterhand och beklaga sig över internet.

Varför finns ens det här ämnet, fördomar om ridtravare? Rent krasst kan jag känna… på grund av oss ridtravar-ägare. Helt ärligt alltså. Jag och en stallkompis pratade om detta för inte så länge sen. Att många med ridtravare verkar ha något behov av bekräftelse/att folk ska tycka synd om dem eller vad det nu handlar om. Jag har aldrig sett en ras det publiceras lika mycket ”skillnad- och förbättrings”-bilder på, som på travarna som skolats om till ridhästar. Jag har heller aldrig sett mer folk som lägger ut ”gissa rasen” än som på ridtravare. Då är det även någon bild där det verkar som personen i fråga hoppas på att folk ska gissa halvblod för att ägaren sen kan känna ”näää, mitt varmblod som ser ut som ett halvblod hihi”. Suck.

Där. Meningen jag skrev precis ovan, är en av grejerna som jag anser är… konstigt. När folk klagar på fördomar, mobbing, försvarar sig med att VARMBLOD KAN VISST, och så vidare… Men sen skriver och blir stolt över att höra ”ser ut som ett halvblod”. Att så många strävar efter att travarna ska vara så lika halvblod som möjligt… Alltså rent spontant känner jag lite.. varför sjutton köpte du inte ett halvblod från början då? Det känns liksom lite konstigt att resonera så… Att ena sekunden försvara rasen in i graven och andra sekunden önska att den ser ut som en annan ras…?

Självklart tycker jag det är önskvärt att hästen rör sig rent, har taktfast trav och tretaktig, bärig galopp. För det behövs även om man vill få bra procent i dressyren, på tävling. Där väger även det jag nämnde alldeles i början av inlägget, in. Att ibland när folk känner sig neddömnda pga sin travhäst – fundera en gång. Rör sig hästen rent, taktfast med vilande steg i traven? Har den bärig, taktfast och TRETAKTIG galopp? Om inte, nej, då BLIR det avdrag, oavsett hästras. Läs på vad domaren bedömmer, så kanske vissa tänker om i alla fall. Det har säkert hänt att det varit fördomar någon gång, men jag tror och hoppas ändå att dressyrdomare dömer rättvist.

Det känns som att det handlar så mycket om bekräftelse. Att det ska vara en sån JÄTTE prestation att grundutbilda en travhäst. Galopphästar då? Dem är ju avlade på precis samma vis, fast för att springa fort i en annan gångart – hur kommer det sig att det inte finns så mycket fördomar och mobbing av dem? Jag står fast vid att jag tror det handlar om många ridtravar-ägare och deras inställning till sin egen häst. Att det är så svårt och beundransvärt att kunna lära den galoppera, hoppa, skänkelvikning eller vad det nu är.

Jag tycker SÅKLART det är fantastiskt att se hur alls kämpar med sina hästar – även dem med andra hästar än varmblodiga travare. En dressyrhäst efter Totilas kan vara lika mycket utmaning som en hopphäst efter Irco Mena, precis som shetlandsponnyn och ridtravaren. Jag tror första steget i att få bort fördomarna för ridtravare är att själv ändra inställning. Se sin häst som en HÄST och inte en travhäst med handikapp, även om det nu ÄR svårt med vissa grejer. Alla hästar har svårare och lättare för något, men man ska ju se fördelarna och inte nackdelarna med sin häst. Har man inställningen att det är supersvårt blir det nog svårare än vad det är! Sen behöver alla hästar tränas efter sina förutsättningar – JA, det är jättesvårt att lära en travare galoppera på fart. Med ett halvblod går det ofta lättare att driva/rusa in i galopp från trav, men med en travare får man tänka om. Alla är olika. Men det är tråkigt att se hur många som själva äger varmblodiga travhästar faktiskt ser ner på sin häst och ser svårigheterna istället för möjligheterna. Somsagt, som många ändå samtidigt skriver – det är underbara hästar. 🙂

20140402-094834.jpg

Kan vi alla bara komma överrens om att KÄMPA PÅ, ÄLSKA VÅRA HÄSTAR, OCH SE FÖRDELARNA! Vi har ju ofta valt våra hästar av en anledning? 🙂 Det är mänskligt att vara stolt över sitt jobb man gjort, över framgångar och hur man löser motgångar – och det SKA man vara. Men tänk en gång extra… hur ser man på sin egen häst? Hur ser då andra på ens häst? Alla hästar är individer och bara för att det är en varmblodig travhäst behöver det inte vara svårare än med ett halvblod, som också är individer. ALLA som går in helhjärtat för sina hästar, oavsett ras, är för mig beundransvärda. Alla som kämpar, blir stolta och kämpar lite till. Och för att dra en sista mening i det här relativt luddiga inlägget – alla hästar är hästar. Hästar med olika förutsättningar, för- och ”nackdelar”.

Varför måste det vara svårare än så, så laddat? Det undrar jag – som själv är stolt ägare av en HÄST jag kämpar med varje dag, som råkar vara en varmblodig travhäst som ras. Men en HÄST. Och inte en häst med ett handikapp, massor av nackdelar… Jag tror inte jag är bättre än andra, heller inte att jag har det svårare än andra. Självklart ska man få vara stolt och glad – oavsett ras. Men det är viktigt hur man själv ser på sin häst, och ser det positiva – och jobbar vidare på det. 🙂 Eller? Det är på senare tid detta slagit mig. Innan tänkte jag ”också” att det varit fördomar/rasrasism/vad man nu vill kalla det. Så när jag skriver ridtravar-ägare, inkluderar jag mig själv!

Dem som aldrig ägt en travhäst, och har ”fördomar”, måste ju fått dem någonstans ifrån? Troligen från hur VI visar upp rasen, hur den utåt ses utav andra, inte insatta? Hur VI beskriver våra hästar och deras prestationsförmåga. Jag tror det är vi, till stor del, som skapar fördomarna, även om det inte är medvetet.

Peace and love!

20140402-102753.jpg

7 tankar om “Man kan inte klaga på fördomar man själv skapar…

  1. Grymt inlägg, mitt i prick. Tycker du beskriver problemet så himla bra, även om jag själv inte haft någon travare så hör man ju hela tiden snacket som du säger att det finns fördomar hit och dit. Har haft en nordsvensk på utbildning en gång, och den var riktigt trevlig att rida och utvecklades så himla fort. Betydligt mer lättriden än många av de halvblod jag ridit. 😉 Håller med dig om att man ska se hästen som en HÄST och inte ge de handikapp för att de är av en viss ras.

  2. Djur-häst-individ-ras. Jag går inte och tänker att jag har en travhäst för jag har ju en ridhäst 🙂 jag har stött på kommentarer som gjort ont i hjärtat men sen har jag också motbevisat deras kommentarer som så ofta är att en travhäst inte kan bli mer är än skogsmulle häst. Alla hästar har fyra ben och tre eller fler gångarter och det är vi som ryttare/kusk/jockey osv som tränar dom och formar dom till vad vi vill. Nej jag kommer inte bli elitryttare på min häst men hade jag velat det hade jag valt en annan häst. Så länge jag och hästen har roligt och vi gör det VI vill så kvittar det vad jag har för ras 🙂 Bara för man har ”rätt” ras betyder det ju inte att man kommer dit man vill, alla är olika trots att dom är samma ras 🙂 ingen häst är den andra lik 🙂 och tur är väl det 🙂

  3. Haha! har exakt samma åsikt som dig! Ofta är det en bortförklaring om det går dåligt på tävling ”han/hon har ju faktiskt varit travhäst” eller om det går bra så är det ”Ja han/hon har ju faktiskt varit travhäst!!” Som om det är det man skyller på om det går dåligt men även kan skryta med om det går bra! Som du säger, det är som att många vill ha ett varmblod för att få den så lik som möjligt ett halvblod trots att det är en helt annan ras!! Inte fan går det att få min arab lik ett halvblod 😉 Då får jag nog byta häst om jag vill det haha!

  4. Jag har nekats stallplats, träning och fått många konstiga kommentarer ang min häst trots att de aldrig sett den och att vissa beteenden skulle ha med att det är en travare att göra. Nu senast var det ”Va, har din häst tappsko, det har väl aldrig en travare?”. Jag har haft ridtravare hela mitt liv och kan säga att det blivit MYCKET bättre, särskillt när det gäller tränare, men när jag var 15 och skulle rida min första träning på en ridskola så rynkade läraren på näsan och sa att hon är ju travare så det går inte att lära henne någonting. En månad senare tävlade vi där och kom tvåa så så himla dåliga var vi inte ;).Vi som verkligen vill lyfta fram rasen måste synas, det är det bästa sättet att slå hål på fördommarna. En häst är en häst, det har jag alltid tyckt.

  5. Håller med, men fördomar mot ALLA raser kommer alltid finnas där.

    Jag själv har inga fördomar mot någon ras även om det finns raser jag inte vill ha av olika skäl.

    Jag har en travare men har aldrig någonsin velat ha en travare, men jag fastnade för hästen, inte rasen. Nu dock ska han säljas och sen blir det inga fler travare. Men håller med om att det nog är ”ridtravar-folket” som själv ser till att dessa fördomar finns. Men sen finns det ju fördomar mot halvblod, fullblod, shettisar och ja alla raser. Men har märkt att det är just ”ridtravar-folket” som tar åt sig mest och söker uppmärksamhet, beröm m.m.

    Samma sak att jag aldrig velat ha en Quater men har en som min egna, samma sak där finns det många fördomar, men just bland andra raser hör jag inte så mkt pga att dom inte tar åt sig på samma sett.

    MEN sen har jag både läst och hört fördomar mot travare så det finns ju. Men som sagt det finns ju ang alla raser.

    Sluta se rasen och börja kolla på hästen. ja kanske dubbelmoral nu när jag sagt att jag aldrig velat ha en travare MEN jag tycker dom är underbara, men inte min ”typ” av häst som man säger så, precis som jag inte skulle vilja ha tex en fjording. 🙂

  6. hmm, ja håller me dig men dock inte då ja äger 2 ridtravare o ja älskar dom o de e värkligen en hästras ja kommer o hålla på me tills ja inte kan längre av ålderdom. men jag har blivit ifrågasatt och nervärderad just för valet av ras.
    ”dressyr-tanter” som menar på att de går inte o rida dom, men just en sådan tappade hakan när hon provred min hingst. hon ville mer än gärna rida honom fler gånger men sen flyttade ja till en annan ort o då börjades de om igen, va ska du men en avdankad travare till? jo men ja skaffade honom för de va min drömhäst o ja e ingen tävlingsryttare utan älskar o rida ut på långturer. idag har ja som sagt 2 st o ja älskar dom för just de dom, sig själv två gamlingar me olika personligheter o ja bara älskar dom. men dock så har ja ändå fått från en del andra i stallet att travare e inget o ha, dom e så kantiga o stötiga o rida på. ne fy, när dom e färdiga på banan bör dom slaktas. men va då de ska dom inte bry sig om i så fall för de e ju ändå bara ja som rider dom o ja ÄR en skogsmulle! men ja tycker ändå att mina har fin gångarter när vi väl skärper till oss för de gör vi ibland. jag ser mina 2 pojkar som just hästar me hjärtat på rätta stället o dom e som dom e helt underbara o ja kommer aldrig o sluta älska dom!

  7. Vettigt inlägg. Fin häst föresten, den ser vänlig ut. Håller med, det värsta är (tycker jag) folk som måste bevisa för att duga. Finns inte en enda blogg eller inlägg på forum om ”travare som gått GP dressyr, eller VM/EM hoppning”. Jaha, ja men då rör det sig ju om korsningar eller franska travare. (jag) tycker det är stor skillnad på travar-travare (alltså amerikanska//svenska) och korsningar (travare/fullblod etc) och franska travare.

    Om man vill visa att travaren är lika bra som vilken annan häst, kanske man inte ska referera till bland annat korsningar och franska travare. Korsningar som lyckas, har inget bevis för att det är just travar-aveln som är det avgörande faktumet att hästen lyckas. Det skulle lika gärna kunna vara så att hästen lyckas för att det är korsat med fullblod tex.

    Att referera till franska travare är också fel. Balagur, må gå svår dressyr, men hur många amerikanska//svenska travare gör det? Mig veterligen vet att det inte registrerats någondstanns att en svensk//amerikansk travare kommit längre än till MSV C inom dressyr, och det var Super suprise som Susanne red. (Har någon referens på att det dokumenterats att en annan svensk/amerikansk travare gått högre än MSV C i dressyr som INTE är kallblod, fransk eller korsning- så skulle jag gärna vilja veta det :D)

    Travare är superhästar, bättre lynne får man leta efter, men ska man visa att de ”Minsann” är lika bra, ja då får man referera till ”riktiga” travar-travare (svenska//amerikanska) och inte korsningar (jappeloup), kallblod (olle) och franska travare (balagur) som inte avlats i huvudtaget för att springa forts framför en vagn.

Lämna en kommentar